Brusilica SXE 150 BL Ekscentar 150mm

Lagane i Snažne

Sa modelima SXE 150-2.5 BL i SXE 150-5.0 BL Metabo predstavlja dvije posebno kvalitetne ekscentrične brusilice za produktivnu površinsku obradu sa vrlo malo vibracija. Svoju široku paletu proizvoda Metabo dopunjava sa dva nova vrhunska alata. SXE 150-2.5 BL je, sa pomakom titraja od 2,5 mm, stručnjak za pripremu sjajnih i visoko sjanih površina; ovo je idealan alat kada je potreba visoko kvalitetna površina. Kod brusnih radova, koji u prvoj liniji zahtijevaju veliko uklanjanje materijala, kao npr. brušenje stepenica ili vrata, majstori posežu za modelom SXE 150-5.0 BL, sa pomakom titraja od 5,0 mm. Sa težinom od samo jednog kilograma, oba uređaja su izuzetno lagana i praktična. Zahvaljujući tankom i simetričnom dizajnu, lako se koriste i desnom i lijevom rukom. Novi uređaji su sa posebno malo vibracija i zato su idealni za zahtjevnu kontinuiranu uporabu. Snažan motor bez četkica osigurava konstantne obrtaje, čak i pod velikim opterećenjem. Motor radi bez ugljenih četkica i tako praktički predstavlja pogon bez trošenja. To znači da nije potrebna promjena ugljenih četkica i korisnik profitira kroz dugi životni vijek novih Metabo ekscentričnih brusilica.

Najbolji usisni rezultati

Osim učinkovitog uklanjanja materijala i dobre površinske kvalitete, kod SXE 150-2.5 BL i SXE 150-5.0 BL u fokusu stoji i optimalna snaga usisavanja. Nju profesionalci postižu u sistemu, odnosno kombinacijom ekscentrične brusilice sa brusnim “multi-hole” potpornim diskom sa više rupa, sa “multi-hole” brusnim sredstvom i profesionalnim usisivačima. Tako korisnici postižu 20 procenata više usisavanja u poređenju sa konvencionalnim brusnim sredstvima. Zahvaljujući optimalnom usisavanju, ostaci prašine na radnim komadima su svedeni na minimum. Korisnici profitiraju od optimalnih rezultata obrade površine, koji jedva da zahtijevaju naknadnu obradu, izdataci i dodatni troškovi ostaju razmjerno niski. Osim toga, potporni disk sa više rupa reducira opterećenje prašinom i štiti zdravlje korisnika. Niska proizvodnja topline dodatno produžava vijek trajanja brusnog sredstva. Posebno za obradu drveta, metala, boja i lakova, Metabo na tržište izbacuje nova „multi-hole“ brusna sredstva sa 15 rupa za posebno efikasno usisavanje. Zahvaljujući integriranom usisnom priključku, ove se brusilice mogu kombinirati sa usisavačima ASR 35 M ACP i ASR 35 L ACP.

Optimalna zaštita radnog komada

I kod SXE 150-2.5 BL, kao i kod SXE 150-5.0 BL kočnica tanjura sprječava da rotirajući brusni disk, prilikom postavljanja mašine, ošteti kvalitetne površine materijala. Sigurnosni prekidač sa mogućnošću programiranja služi, po izboru, za paljenje, gašenje ili za reguliranje brzine. U tom modusu izmjene brzine, više se povećava broj obrtaja što jače pritišćemo prekidač. Bez obzira na to, korisnik prije početka rada, elektronski može odabrati broj obrtaja, u zavisnosti od primjene brusilice i materijala. Na raspolaganju za odabir je šest brzina. Na ovaj način je spriječeno previše skidanja materijala kod brušenja furnira, ili prekomjerno zagrijavanje kod obrade termoplastičnih lakova. Za izmjenu brusnih sredstava, preko dodatnog prekidača, može se deaktivirati sigurnosni prekidač. Osim toga, elektronski meki start sprječava oštećenje površine prilikom pokretanja uređaja.

Za obradu konveksnih i konkavnih površina kao što su naslonjači stolica, stubišne ograde ili drugi oblikovani dijelovi, Metabo nudi potporni disk, koji se prilagođava zakrivljenim površinama radnog komada. Nove ekscentrične brusilice su doostupne u praktičnom i otpornom MetaLoc koferu. Za siguran i uredan prijevoz pribora Metabo nudi dva Metaloc seta brusnog materijala „multi-hole“ s termičkom oblogom za ljepljene i do 300 brusnih listova. Svaki set je opremljen sa 150 multi-hole“ brusnih diskova različitih veličina zrna: jedan set za obradu drveta i metala, a drugi za boje i lakove. Tako profesionalci u građevini i renoviranju za svaku primjenu imaju spreman odgovarajući pribor.